Professorship for Quality & Fresh Produce Processing

Professorship for Quality & Fresh Produce Processing

The research area of this professorship is the development and investigation of innovative methods for improving food quality and shelf life of fresh produce.  In particular, we investigate quality and safety parameters on the basis of product and process parameters, as well as developing models for predicting quality loss and shelf life of fresh produce.  Our key research activities include the development and analysis of innovative packaging technologies, the development of optimization strategies in cold chain and hygiene management and evaluation methods for sustainable food production and supply along the entire supply chain, from the producer to the consumer.

 

Judith Kreyenschmidt
Prof. Dr. Judith Kreyenschmidt
[Translate to English:] Einkaufskorb
Research focus

Mrs. Kreyenschmidt left the university on November 30, 2025. 
You can still reach her at the following email address: judith.kreyenschmidt(at)hs-gm.de

 

CURRENT THESES

Franziska Schulze -  Lebensmittelsicherheit (M.Sc.)
Untersuchung des Einflusses unterschiedlicher Verpackungen auf den Qualitätsverlust von Bleichspargel
Investigation of the influence of different packaging on the quality loss of white asparagus

 

Susanna Jabbari Zurita - Lebensmittelsicherheit (M.Sc.)
Untersuchung des Einflusses unterschiedlicher Verpackungen auf den Qualitätsverlust von frischen Schnittkräutern
Investigation of the influence of different packaging on the quality loss of fresh cut herbs

Image gallery

Wertschöpfungskette
Wertschöpfungskette (Supply Chain) - Bildquelle: Ingrid Wanner, https://pps-studios.com/
Abschlusstreffen Projekt PackAn
Abschlusstreffen Projekt PackAn am 26.11.2025 in der Hochschule Geisenheim Bildquelle: Prof. Dr. Judith Kreyenschmidt
Farbmessung mit dem Spektralphotometer, Bildquelle: Woody T. Herner für die Hochschule Geisenheim
Farbmessung mit dem Spektralphotometer Bildquelle: Woody T. Herner für die Hochschule Geisenheim
Lagerversuch braune Champignons
Lagerversuch braune Champignons Bildquelle: Institut für Frischproduktlogistik
vegane Hackalternative auf Erbsenbasis unter dem Stereomikroskop, Bildquelle: Institut für Frischproduktlogistik
vegane Hackalternative auf Erbsenbasis unter dem Stereomikroskop Bildquelle: Institut für Frischproduktlogistik
Texturanalyse frischer Erdbeeren, Bildquelle: Woody T. Herner für die Hochschule Geisenheim University
Texturanalyse frischer Erdbeeren Bildquelle: Woody T. Herner für die Hochschule Geisenheim University