Degree Programs

Bachelor Degree Programs in this field

Horticulture (B.Sc.)

With a forward-looking range of subjects related to practice and interesting research projects, Geisenheim University offers an optimal start in horticulture whether your interest is rural or urban-based. Natural sciences, economics and technical foundations are all part of the curriculum. In addition, a variety of main topics in all cultivation areas is offered, from the efficiency of resources to organic cultivation and urban horticulture as well as breeding, marketing and sales of plants; rosy career prospects indeed!

Eine junge Frau steht in einem Gewächshaus, im Hintergrund sind mobile begrünte Wände, im Vordergrund rot blühende Pflanzen. © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Ein Student und seine Dozentin sitzen vor einer technischen Installation und führen Messungen durch © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Eine Frau im Laborkittel steht vor einer Apparatur auf der Erdbeeren auf einer schwarzen Platte liegen © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Zwei junge Männer stehen neben Rosen, die unter einer hellen Lampe stehen und führen Messungen durch © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Beverage Technology (B.Sc.)

Tailored to those thirsty for knowledge

Creative experimentation and a thirst for knowledge are the best qualifications for studying Beverage Technology. The special profile in the degree program is seen in the practically-oriented focus; the students produce fruit juice and fruit-based drinks, distillates, sparkling wine and – not least – beer. They treat the products from the raw ingredients through process engineering to inspection, declaration and marketing – and through this are very well qualified for management jobs within the beverage industry.

Ein junger Mann steht an einer Anlage, die Flaschen verschließt. © Hessen schafft Wissen / Daniel Chassein
Ein junger Mann steht vor einem großen Container mit Äpfeln und schneidet einen Apfel auf. © Hessen schafft Wissen / Daniel Chassein
Ein junger Mann hält eine Flasche mit hellem Inhalt gegen das Licht. © Hessen schafft Wissen / Daniel Chassein
Ein Dozent schüttet Kaffee-Bohnen aus einem Glas in eine Schale. Um ihn herum stehen Studierende und schauen zu. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Viticulture and Enology (B.Sc.)

Innovative robotics in the vineyard, the most modern production processes as well as traditional techniques in the cellar and the direct transfer of research findings in the practice characterize the degree program. Budding enologists receive the basic tools for the growing and development of high quality wines as well as their sales. Through many internships and projects they will have the opportunity to gain career-relevant experience. The expertise in organic viticulture in Geisenheim as well as in vine cultivation and climate change research provides the students with a real increase in knowledge – and so does the international network.

Ein junger Mann im blauen T-Shirt steht vor Edelstahlfässern in einem Weinkeller © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Ein junger Mann in Gummistiefeln liest im Weinberg Trauben. © Hochschschule Geisenheim
Eine junge Frau mit dunklen Haaren riecht an einem Glas mit Wein, ein blonder junger Mann steht daneben © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Studierende sitzen in einer Vorlesung und schauen gebannt nach vorne. Vor ihnen stehen Weingläser. © Hochschschule Geisenheim

Master Degree Programs in this field

Horticultural Science (M.Sc.)

Climate impact research, plant stress, phytomedicine, molecular biology and horticultural economics: the Master’s degree in Horticultural Science focuses on current issues. As well as specific research projects, the students’ agenda includes the theoretical principles of their subject, scientific work methods and the development of key qualifications. Students are welcome to complete their generally research-orientated master’s thesis – as well as their second semester – abroad.

Zwei junge Menschen in Laborkittel und Handschuhen untersuchen Pflanzen in Gläsern.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Erdbeeren liegen auf einer runden, schwarzen Platte in einem Labor.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Eine junge Frau im Laborkittel sitzt vor einem Mikroskop, das an einen Bildschirm angeschlossen ist. Neben ihr steht eine rot blühende Pflanze.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Eine junge Frau im Laborkittel untersucht eine offenbar mit Schädlingen befallene Tomatenpflanze.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Beverage Technology (M.Sc.)

Students on the master’s degree program Beverage Technology develop their skills in the areas of process engineering as well as food safety and technology. They gain a deeper understanding of the provenance, effect, analysis and quality testing of enriching elements in beverages. With their skills in product and process development for the beverage industry and in investment, our graduates are professionals who are much sought-after by industry as well as by inspection and supervisory authorities and research institutions.

Eine Abfüllanlage in einem Betrieb der Getränkeindustrie. © Hochschule Geisenheim / Frank Will